Transport management systeem - TMSsystemen.nl

Transport management systeem

Een transport management systeem – vaak aangeduid als TMS – is een systeem dat in de logistiek al jaren een niet weg te denken functie in de automatisering van logistieke processen inneemt. Een TMS kan onder andere worden ingezet voor orderverwerking, planning, facturatie, navigatie, communicatie en fleetmanagement. Maar wat is een transport management systeem precies?

Op en via deze pagina

TMS voor dossieradministratie

TMS is een breed begrip. Vroeger werd een transport management systeem vooral gebruikt voor dossieradministratie. In dit gedeelte worden transportopdrachten vastgelegd, worden tarieven bepaald en wordt er gefactureerd. Het TMS systeem was in deze tijd vergelijkbaar met een ERP systeem, maar dan speciaal aangepast aan de logistieke branche. Tegenwoordig is de software veel breder inzetbaar en bevatten de beschikbare systemen veel meer functionaliteiten.

TMS software selectie
Wat is TMS software?
Ontdek de mogelijkheden

Automatisering logistieke processen

Een goed transport management systeem bevat tegenwoordig alle functionaliteiten die noodzakelijk zijn om de logistieke processen van een organisatie zo optimaal mogelijk te organiseren en managen. Afhankelijk van de complexiteit van het type transport wordt het TMS systeem omvangrijker en complexer. Denk hierbij aan functionaliteiten als klantregistratie, personeelsregistratie, orderverwerking, planning, facturatie, navigatie, communicatie, koppeling met boekhoudsystemen en fleetmanagement. Bovendien is goede TMS software open en flexibel, zodat er eenvoudig gekoppeld kan worden aan externe systemen van opdrachtgevers, onderaannemers en andere software binnen uw eigen organisatie. De software neemt u zaken uit handen die vroeger veel tijd en mankracht kostten, zodat er sneller en efficiënter kan worden gehandeld.

Ritplanning en routeplanning

Een belangrijk onderdeel van een transport management systeem is planning en dispatching. De software verzorgt in dit onderdeel de ritplanning en routeplanning, terwijl rekening wordt gehouden met de beschikbaarheid van uw wagenpark en personeel. Daarnaast rekent het systeem uit welke transportopdrachten het beste tot efficiënte ritten kunnen worden gebundeld en welke in- en uitlaadvolgorde optimaal is. Uiteraard zijn er transport management systemen die een geïntegreerde routeplanning bevatten. Hierdoor wordt automatisch de meest efficiënte route berekend voor het transport.

Alle kennis over TMS software bij elkaar

Mobile transport management systeem

Een TMS systeem is voor organisaties een onderdeel van de bedrijfsautomatisering. Het systeem moet daarom gemakkelijk kunnen worden gekoppeld met software die op andere gebieden binnen een bedrijf wordt gebruikt. Ook moet het transport management systeem eenvoudig kunnen worden gekoppeld aan mobiele apparaten en boordcomputers. Zo kunnen ritadministratie, brandstofverbruik, kilometerstanden en aflevertijden direct worden gecommuniceerd met de software. Tegenwoordig zijn boordcomputers niet altijd meer noodzakelijk en wordt er veel vaker gekoppeld met mobiele apparaten als tablets en smartphones.

Soorten TMS software

Er zijn tegenwoordig veel softwareleveranciers met hun eigen transport management systeem. Over het algemeen kunnen er twee soorten TMS software onderscheiden worden. Een systeem dat zich voornamelijk richt op het managen van goederenstromen. Dergelijke software wordt veel gebruikt bij verladers voor het samenstellen van ladingen, het uitbesteden van transporten, het organiseren van een bid-proces en bij carrier-selectie. Aan de andere kant is er een TMS dat zich meer richt op uitvoering, dat vooral door de transporteurs en logistieke dienstverleners wordt gebruikt. Zaken als Laden en lossen, documenteren, management van kosten en charters en andere operationele zaken zijn hierbij essentieel.

Boordcomputers

Er zijn diverse softwareleveranciers die een transport management systeem aanbieden. De software is ideaal voor de automatisering van diverse logistieke processen die elke organisatie in de logistieke branche tegenkomt, zoals orderverwerking, planning, facturatie, navigatie, communicatie en fleetmanagement. Een TMS systeem kan vaak worden gekoppeld met interne en externe software en met boordcomputers en mobiele apparaten. Hierdoor kunnen allerlei processen die vroeger veel tijd kostten direct worden gecommuniceerd met het systeem. Zo kunnen organisaties sneller en efficiënter handelen.


TMS essentieel voor logistieke bedrijven

TMS is essentieel voor logistieke bedrijven
Over de noodzaak van een TMS